توصیه های تغذیه ای ماه رمضان

توصیه های غذایی در زمان افطار:
با توجه به کاهش فعالیت دستگاه گوارش در زمان روزه داری مصرف سریع مواد غذایی سنگین با حجم زیاد می تواند موجب بروز ناراحتی های گوارشی شود .
لذا توصیه می شود :

بهترین نوع افطاری ، نان ،‌ پنیر ، سبزی و مایعات است .
افطار را با مایعات گرم مانند چایی کم رنگ یا شیر گرم ،حلیم کم روغن به همراه خرما یا کشمش ، عسل و به طور کلی با یک قند طبیعی آغاز کنید .
برای جلوگیری از اختلال در هضم غذا در هنگام افطار آب زیاد ننوشید وکمبود آب بدن را با نوشیدن مایعات کافی بعد از افطار تا زمان خواب جبران کنید .
از مصرف نوشابه های گازدار، مایعات سرد یا مایعات خیلی داغ پرهیز کنید.
خوردن حداقل یک لیوان شیر یا معادل آن ماست ، ‌خوردن پنیر ،‌ گوشت یا تخم مرغ در افطاری و غذاهای متداول خانواده ها (غذای شام در ماه های غیر رمضان) به عنوان افطاری ویک غذای دیگر در سحری سفارش می شود.
خرما و کشمش راجایگزین زولبیا و بامیه کنید، به این ترتیب اشتها کنترل می شود .
باید نوجوانان از خوردن غذاهای پر حجم اما کم کالری و آبکی در افطار خودداری کنند .
بهتر است بین زمان افطار و شام کمی فاصله باشد .
سعی نکنید حذف وعده ناهار را در زمان افطار جبران کنید . زیرا عوارض پر خوری در روزه داری دو چندان بوده و موجب سنگینی ، احساس کلافگی، خواب آلودگی و گاهی سوء هاضمه می شود .
از مصرف غذاهای شور و چرب خودداری کنید .
از میوه جات و دیگر میان وعده های غذایی در فاصله افطار تا سحـر استفـاده کنید. در وعـده های غذایی سحر و افطار مصرف سبزیجات و لبنیات توصیه می شود .
ابتدا روزه را با غذاهای سبک مثل سوپ و آش افطار کنید و بعد از حدود 2 ساعت شام بخورید چرا که معده در ابتدا به هضم غذاهای ساده می پردازد و دیگر دچار مشکل نمیشود.
خوردن چای شیرین کم رنگ ،‌ فرنی و حلیم بی روغن در آغاز افطارمناسب است .
آش رشته یا غذاهای مشابه آن که پر حجم و تا حدودی دیر هضم هستند مناسب افطار نیستند ، و سبب ترش کردن و احساس ناخوشایند ناشی از اختلالات هضم می شوند .
اگر تخم مرغ میل می کنید در درجه اول به صورت آب پز سفت و در درجه دوم نیم بند باشد . گفتنی است نیمرو دیر هضم تر از تخم مرغ آب پز است .
خوردن غذاهای چون حلیم (یک منبع عالی پروتئین بوده و از غذاهای دیر هضم )خرمـا (منبـع عالی قنـد ،‌ فیبر، کربوهـیدرات، پتاسیم و منیزیم) مغز بادام (غنی از امـلاح خصـوصـاَ کلسیـم و فیبـر )موز (منبع غنـی پتاسیـم، منیزیـم و کـربوهیـدرات)در ماه رمضان توصیه می شود .

توصیه های غذایی در زمان سحر :

وعده غذایی سحر را فراموش نکنید ، مصرف غذا در سحر برای نوجوانان در حال رشد الزامی است .
در وعده سحر حتماً از غذاهای گرم و تازه ، کم چرب، کم نمک ، کم روغن مصرف کنید.
برای خوردن غذا در هنگام سحـر به اندازه کافـی وقت بگـذارید و از تند خوردن و پر خوری پرهیزکنید.
از نوشیدن دوغ (به جهت نمک و چربی موجود در آن) ، نوشابه های گازدار نوشیدنی های شرین خودداری کنید .
از غذاهایی که دارای قندهای مرکب هستند مثل میوه جات و غذاهای حاوی فیبر مثل سبزیجـات بیشتر استفـاده کنید.
از مواد غذایـی سرخ کـرده، پر چـرب و شور پرهیـز کنید.زیرا باعث سوء هاضمه ، سوزش سر دل و تشنگی در طول روز می شود .
از غلات و حبوبـات به میزان دلخـواه در ترکیبـات غذایـی سحری استفاده کنید.
بلافاصـله بعد از صرف غذا نخوابیـد و برای بهبـود عملکـرد دستگاه گوارش، چند دقیقه پیاده روی کنید .
برای کاهش تشنگی می توانید از لیمو ترش ، ماست ، سبزی خوردن استفاده کنید .
در هنگام سحر از خوردن غذاهای خشک مانند کوکو سیب زمینی، کوکو سبزی ، کتلت ، انواع کباب و همچنین از مصرف زولبیا ، حلواهای شیرین و چرب ، غذاهای که با ادویه جات زیاد تهیه می شوند ، سس مایونز ، خامه ، سوسیس، کالباس و دیگر غذاهای آماده بپرهیزید.

از خوردن چای زیاد خصوصاً پر رنگ در هنگام سحر و نیز قهوه خودداریی کنید زیرا باعث دفع ادرار زیاد و موجب تشنگی در طول روز می شوند
منبع:هرمز