بانک مرکزی بار دیگر در اقدامی دستوری تصمیم به افزایش کارمزدها دارد بدون آنکه خواست افکار عمومی برای بزرگترین تصمیم گیرنده مالی و پولی کشور مهم باشد.
به گزارش پایگاه خبری پارسیان به نقل افکارنیوز؛ براساس تصمیمی که بانک مرکزی اتخاذ کرده بود، قرار بود از ابتدای آبان ماه سال جاری به ازای هر تراکنش در دستگاه های کارت خوان فروشگاهی مبلغ ۱۰۰ تا ۱۲۰ تومان از دارندگان این دستگاه ها کارمزد دریافت و این کارمزد از حساب بانکی آنها کسر شود. اخذ کارمزد از کارت خوان ها که بانک مرکزی اعلام کرده با مخالفت شدید اتحادیه های صنفی روبرو شد که منتقدان زیادی داشت. طبق گزارش ها بانک مرکزی ناچار شده تصمیم گیری در این باره را به شورای پول و اعتبار واگذار کند.
اما بانک مرکزی به پنج دلیل باید اخذ کارمزد از دستگاه های کارتخوان را به فراموشی بسپارد و به طور کل این طرح را در خطوط قرمز اقتصادی کشور قرار دهد:
۱- اولین دلیل مربوط به هزینه چاپ اسکناس است. با تعیین کارمزد برای دستگاه های کارتخوان، به طورقطع بسیاری از اصناف از وجود این دستگاه ها در مغازه های خود چشم پوشی خواهند کرد و آنها را جمع آوری خواهند کرد. به دنبال این موضوع، پول نقد جایگزین استفاده از کارتخوان خواهد شد. درنتیجه بانک مرکزی مجبور است اسکناس بیشتری چاپ کند. چاپ اسکناس بیشتر نیز معادل تحمیل هزینه بالاتر به خود بانک مرکزی خواهد بود.
ضریب فرسایش اسکناس در ایران بسیار بالاست. برای هر اسکناسی که در دستان ما می چرخد مقدار زیادی هزینه چاپ صرف می شود از طراحی تا چاپ. شاید برای هر برگ اسکناس ده هزار تومانی، هزار تومان هزینه چاپ صرف شده است. بانک مرکزی می تواند با گسترش پول الکترونیک به جای دریافت کارمزد مبلغ ناشی از صرفه جویی چاپ اسکناس را به جای یارانه در اختیار فروشگاه دارها قرار دهد که اینها به استقبال از کارتخوان ترغیب شوند.
۲- دومین دلیلی که بانک مرکزی بابت اخذ کارمزد از دستگاه های کارتخوان متضرر خواهد شد به افزایش هزینه های این بانک مربوط می شود. با اخذ کارمزدها اصناف دستگاه های پوز را جمع آوری خواهند کرد. در نتیجه مردم برای انجام خریدهایی که نیازمند نقدینگی زیاد است، برای دریافت پول به بانک ها مراجعه خواهند کرد. درنتیجه مشتری شعب بانک ها افزایش خواهد داشت و به دنبال آن، بانک مجبور است کارمند بیشتری را استخدام کند.
استخدام کارمند بیشتر نیز معادل افزایش هزینه بانک هاست. از سوی دیگر با استخدام کارمندهای بیشتر، بهره روی بانک ها کاهش می یابد. درنهایت این بار نیز خود بانک ها هستند که از محل اخذ کارمزدها ضرر می کنند.
۳- با اخذ کارمزدها و کاهش تمایل به استفاده از دستگاه های کارت خوان، مردم برای تامین اسکناس خریدهای روزانه خود، ناچار به مراجعه به دستگاه های خودپرداز خواهند شد. درنتیجه صف های طولانی در برابر دستگاه های خودپرداز تشکیل می شود. با تشکیل صف های طولانی دریافت اسکناس در برابر دستگاه های خودپرداز، هزینه استهلاک این دستگاه ها افزایش خواهد یافت. درنتیجه بانک مرکزی همان مقدار پولی را هم که از محل دریافت کارمزد دستگاه های کارتخوان به دست می آورد باید صرف هزینه استهلاک دستگاه های خودپرداز کند!
۴- جمع شدن دستگاه های کارتخوان درنتیجه افزایش کارمزدها، بیش از آنکه به ضرر اصناف یا مردم باشد به ضرر خود بانک مرکزی تمام خواهد شد. به دنبال اخذ کارمزد از این دستگاه ها، اصناف پوزهای خود را جمع آوری خواهند کرد. در بانکداری الکترونیک پول نقد وجود ندارد و آنچه وجود دارد، پول مجازی یا الکترونیک است. درنتیجه هزینه های بانک مرکزی تا حد زیادی کاهش خواهد داشت. اما اخذ کارمزد رویگردان شدن مردم و اصناف از خدمات بانکداری الکترونیک را به همراه خواهد داشت.
درنتیجه اصناف مجبور خواهند شد پول نقد حاصل از فروش کالا و خدمات را دوباره با مراجعه حضور به بانک ها سپرده گذاری کنند. سپرده گذاری پول نقد به صورت اسکناس در حساب های بانکی همانا و افزایش دوباره هزینه های بانک ها همان! درنتیجه دوباره بانک ها از این محل نیز متحمل افزایش هزینه خواهند شد؛ چرا که افزایش اسکناس ها هزینه نگه داری از آن را افزایش خواهد داد.
۵- اما آخرین دلیل: ضریب امنیت استفاده از پول الکترونیک بالاتر از پول های کاغذی است آن هم در شرایط امروزی ما که اسکناس ها بی ارزش شده اند و ما برای خرید هر کالایی باید حجم زیادی از اسکناس را به کوچه و بازار ببریم. این موضوع خطرات زیادی را می تواند به همراه داشته باشد و سرقت های خیابانی و دیگر آسیب های اجتماعی ممکن است بار دیگر اوج بگیرد. این درحالیست که پول الکترونیک کارت کوچکی است که ما در کیفمان می گذاریم و درصورت سرقت، امکان برداشت پول از آن نزدیک به صفر است.
بنابراین استفاده از پول الکترونیک نه برای جامعه ما بلکه بر هر جامعه ای یک سرنوشت محتوم است.

ايميل: [email protected] | شماره پيامک:000 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
- دیدار فرمانده سپاه پارسیان با رئیس حوزه قضایی پارسیان به مناسبت هفته قوه قضاییه
- رئیس حوزه قضایی پارسیان: گسترش فرهنگ صلح و سازش در شهرستان پارسیان مهمترین اولویت دستگاه قضایی/ قریب به ۸۰ درصد از زندانیان در شهرستان اشتغال مولد دارند
- رایزنی نماینده غرب هرمزگان جهت آسفالت کوچه و معابر و احداث چمن ورزشی روستای ستلو
- محورهای مواصلاتی هرمزگان به جنوب فارس اصلاح می شود
- همراه با استقبال پر شور مردم صورت گرفت؛ ورود کاروان خدام مطهر رضوی به بندرعباس/هرمزگان معطر به عطر حرم رضوی شد+عکس
- مراسم گرامیداشت سالروز آزادسازی خرمشهر در پارسیان/ آمریکا برای محاصره ایران کشورها را اشغال می کند
- همزمان با هفته بسیج سازندگی؛ برگزاری همایش جهادگران فاطمی در پارسیان+ تصاویر
- «آزادی فلسطین»، در صدر توییتر جهان قرار گرفت
- تیم اَلپی کوشکنار قهرمان فوتسال جام رمضان پارسیان شد
- آکادمی باشگاه استقلال در بندرعباس تاسیس خواهد شد
- خدمت رسانی به خانواده های معظم شهدا و ایثارگران رسالت همگانی است/اشتغال فرزندان شهدا و ایثارگران نیازمند توجه ویژه است
- معافیت مشترکان کم مصرف بهزیستی و کمیته امداد از پرداخت قبوض آب/ فقط مصرف تا یک سوم الگو مشمول معافیت است
- استقبال کم باغداران هرمزگانی از تسهیلات نوسازی باغات
- دیدار استاندار هرمزگان با فعالین اقتصادی
- مرمت و بازسازی ۲۷ بادگیر در هرمزگان
- ثبت ۱۰ اثر هرمزگان در فهرست آثار ملی
- مرمت و بازسازی ۲۷ بادگیر در هرمزگان
- مسئول بسیج دانشجویی پارسیان خبر داد؛ برگزاری مسابقات فوتسال جام رمضان در پارسیان/ ۱۵۰ جوان در قالب ۱۰ تیم با هم رقابت می کنند
- هشتگ #علمداران_خلیج _فارس جزو برترین های توییتر فارسی شد
- فرمانده سپاه پارسیان: توزیع بیش از ۱۵۰۰ بسته معیشتی برای نیازمندان/ سپاه و بسیج در کنار مردم و برای مردم هستند
- ۲۹ فروردین تجلی اقتدار و عظمت ارتش است
- امام حسن(ع) بهترین الگو برای جوانان مسلمان است
- مجموع واکسن های کووید تزریق شده در حاجیآباد از مرز ۱۲۰هزار دوز گذشت
- توقیف ۲ فروند شناور حامل۷۰ هزار لیتر سوخت قاچاق در آب های جاسک
- توقیف ۲ دستگاه خودروی قاچاق به ارزش ۱۲۰میلیارد در کرگان
- تشکیل گشت های ساربانی شتر برای پیشگیری از تصادفات با شترها در استان هرمزگان
- از درست کردن “لگیمات” توسط “مُم گَپو” تا پخت نان “کولوکو” توسط “بَپ گَپو”
- توزیع بیش از ۱۷۰۰ بسته غذایی توسط جمعیت هلال احمر استان هرمزگان
- مصرف برق هرمزگان ۱۱ درصد افزایش یافت
- استفاده از رویداد جام جهانی برای توسعه ظرفیت گردشگری هرمزگان و معرفی پتانسیل جزایر ایران